• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Četvrtak, 08 Veljača 2018

glas-slavonije.hr: Europa odustaje od ljetnog i zimskog računanja vremena

Većinom glasova Europski je parlament u četvrtak u Strasbourgu usvojio rezoluciju kojom Europskoj komisiji predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji.

Riječ je o europskoj direktivi donesenoj 19. siječnja 2001. o ljetnom računanju vremena. Od 2002. godine u Europskoj se uniji posljednja nedjelja ožujka računa kao početak a posljednja nedjelja listopada kao završetak ljetnog računanja vremena. Hrvatska, odnosno bivša Jugoslavija, ljetno je računanje vremena uvela 1983. Tijekom glasovanja na plenarnoj sjednici zastupnici su uloženim amandmanima usvojili konačni tekst rezolucije kojom se poziva Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive i, ako je potrebno, izradi prijedlog za njezinu reviziju.

Na štetu građana

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine koju čine pojedini zastupnici iz svih osam političkih grupacija Europskog parlamenta iz različitih država članica, zauzima se za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata, jer smatra kako je ta praksa zastarjela i na štetu građana. U listopadu 2016. njegov ured proveo je istraživanje treba li takvu praksu u Hrvatskoj zadržati ili prekinuti, pri čemu se 85 posto ispitanika izjasnilo kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, navevši štetne razloge poput zdravstvenih tegoba, problema u prometu i teškoća u ispunjavanju svakodnevnih obaveza.

“Rezolucijom o ljetnom računanju vremena htjeli smo poslati snažan poziv Europskoj komisiji kako je došlo vrijeme da zaustavimo štetnu praksu pomicanja kazaljki dvaput godišnje. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane. Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse tek su marginalne, a negativne su posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada”, kazao je Škrlec.

U priopćenju iz njegova ureda navodi se kako, prema nedavnim istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena prouzročuje zdravstvene probleme za oko 20 posto Europljana. To uključuje prije svega umor, pospanost i dezorijentaciju, probavne smetnje, migrene i depresiju, kao i srčani udar. Neprirodna promjena ritma spavanja također može djelovati kao pokretač genetski uvjetovanih bolesti poput pretilosti ili dijabetesa, a velike probleme proživljavaju i osobe s autizmom.

“Europska komisija zanemaruje istraživanje negativnih utjecaja i odbija djelovati, tvrdeći kako države članice moraju napraviti prvi korak. Države članice, pak, tvrde da je Komisija odgovorna, što dovodi do stalnog prebacivanja odgovornosti. Je li potrebno pokrenuti europsku građansku inicijativu da se prikupi milijun potpisa građana pa da se tek tada u Europskom parlamentu i Komisiji ovo pitanje počne razmatrati kao važno pitanje, a ne kao nevažno, kako pojedini zastupnici ističu”, poručio je Škrlec povjerenici za promet Violeti Bulc tijekom rasprave na sjednici u četvrtak.

Sporne uštede

Glavni razlog svojedobnog uvođenja ljetnog računanja vremena bio je navodna ekonomska računica, koja je pokazivala kako se tom promjenom štedi energija, s obzirom na to da se ljeti “produžuje” dan, odnosno dnevno svjetlo. Konkretno, u ljetnim mjesecima, s obzirom na to da sunce izlazi vrlo rano, početak dana velika većina građana prespava, ali zauzvrat dobije sat vremena “više” pri završetku dana. Recimo, na našim prostorima prema ljetnom računanju vremena sunce izlazi već u pet sati, a dan traje čak do nakon 21 sat. Kada se računanje vremena ne bi mijenjalo, odnosno kada bi ostalo zimsko računanje, dan bi počinjao u četiri sata, a noć bi padala nakon 20 sati.

Kada bismo i zimi zadržali ljetno računanje vremena, dan bi nam počinjao sat vremena kasnije nego inače, tek nakon osam sati, i trajao bi do 17.30, umjesto, kao prema sadašnjem računanju, do 16.30.

O nekim uštedama energije danas je teško govoriti, jer, kako je i Škrlec u svome istraživanju provedenom 2016. istaknuo, ljeti ljudi možda štede na struji za rasvjetu, ali zbog toga ostaju sat vremena duže uključeni klima-uređaji, a prema zimskom računanju sat vremena ranije uključuju grijanje.

Rusija je još 2011. ukinula ljetno i zimsko računanje vremena, s tim što je kao cjelogodišnje zadržala - tzv. ljetno vrijeme. Očito procijenivši da građanima više odgovara da dan traje “duže”, neovisno o jutarnjem mraku.

U cijeloj Europi ljetno računanje vremena nema jedino Island. Kada i ako takvu odluku donesu tijela Europske unije, “jedno vrijeme” mogla bi imati i cijela Europa. No do te odluke proći će vjerojatno nekoliko godina.

http://www.glas-slavonije.hr/355571/1/Europa-odustaje-od-ljetnog-i-zimskog-racunanja-vremena

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam