• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Srijeda, 14 Ožujak 2018

objektivno.hr: Komisija i europarlamentarci za temeljitu istragu o ubojstvu slovačkog novinara i njegove zaručnice


Povjerenik Europske komisije za sigurnost Julian King u srijedu je zastupnicima Europskog parlamenta rekao da Komisija oštro osuđuje likvidaciju slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice te da je potrebno provesti temeljitu i neovisnu istragu o tom zločinu u suradnji s Europolom, naišavši na jednoglasno odobravanje eurozastupnika.

King, britanski diplomat zadužen u Komisiji  (EK) za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovao je u raspravi o ubojstvu Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove te zaštiti istraživačkih novinara u EU-u i zajedničkom odgovoru na napad na slobodu medija – “okosnicu naših demokracija”.

Krajem veljače 27-godišnji Kuciak je likvidiran metkom u prsa, a Kušnirova metkom u glavu u njegovoj obiteljskoj kući šezdesetak kilometara od glavnog grada Bratislave. Slovački novinar je istraživao povezanost političkih krugova i talijanske kalabrijske mafije i zloupotrebu europskih fondova.

“Duboko smo šokirani tim ubojstvom, oštro to osuđujemo. Pozvali smo na detaljnu istragu tog zločina i pozivamo slovačke vlasti na suradnju s Europol-om (…) također ih pozovamo da se angažiraju i surađuju s Europskim uredom za borbu protiv prijevara  – OLAF – kako bi se otkrilo da li je doista riječ o, između ostalog, i zlouporabi europskih fondova s prekograničnom dimenzijom”, kazao je Julian King.

“To su važna pitanja i mi nećemo stati dok ih u potpunosti ne istražimo”, dodao je King.

“Slovačka mora počinitelje zločina privesti pravdi. To je njezina obveza”, dodao je.

Prema njegovim riječima, zloupotreba europskih sredstava ima prekograničnu dimenziju i to pokazuje koliko trebamo antikorupcijsku agenciju Europske unije.

Poručio je da je Komisija potpuno posvećena borbi protiv korupcije te da će osmisliti zakonodavnu inicijativu kako bi smo jačali zaštitu zviždača na europskoj razini.

“Slažemo se da zviždači igraju važnu ulogu jer su oni i važan izvor informacija za novinare. Zaštita zviždača od odmazde je ključna i za zaštitu istraživačkog novinarstva”, kazao je europski povjerenik.

Podsjetio je da taj “grozan zločin” nije, nažalost, izolirani slučaj, aludirajući na ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije u studenom prošle godine, koja je također istraživala korupciju u samom vrhu vlasti.

“To pokazuje da je potreban kolektivni odgovor svih nas jer su slobodni mediji i sloboda izražavanja okosnica naših demokracija (…) Kao što je rekao predsjednik Komisije Jean Claude-Juncker, zastrašivanju i ubijanju novinara nema mjesta u Europi i u demokraciji”, dodao je King.

Poručio je da svima oni koji žele potkopati naše demokratske vrijednosti i ušutkati neovisne glasove u medijima želi poslati glasnu poruku: “nećete nas zastrašiti i ušutkati, mi ćemo govoriti i štititi vrijednosti koje su nam dragocjene”.

“Niti jedna demokracija ne može preživjeti bez slobodnog tiska. Sloboda medija i pluralizam su stupovi moderne demokracije koji jamče slobodnu, demokratsku debatu. Moramo postavljati pitanja, to je činio i Jan Kuciak. Zato je ubijen”, rekao je King.

Podsjetio je da se svaki dan suočavamo s izazovima pluralizma te da to ubojstvo pokazuje da i u Europi stalno moramo biti budni, upozorio je povjerenik EK-a. “Novinari su čuvari demokratskog društva jer stalno dovode u pitanje odgovornost vlastodržaca”.

Zastupnici iz svih klubova zastupnika pozvali su na “neovisnu, međunarodnu i detaljnu istragu koja bi počinitelje zločina privela pravdi”. Zastražili su također veću zaštitu novinara na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se očuvala sigurnost novinara, blogera i zviždača.

Europol bi, složili su se zastupnici, trebao “u potpunosti biti uključen u istragu o dvostrukom ubojstvu”. Zastupnici su u parlamentu na svojim radnim mjestima imali cedulje na kojima je pisalo #AllForJan.

Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ/EPP) ubojstvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice zbog istraživanja zlouporabe sredstava EU u toj zemlji nazvala “tužnom i opasnom viješću”.

“Europska unija mora pomoći i u slučaju na Malti, kao i u ovoj istrazi jer se istraživačkim novinarima mora omogućiti da svoj posao obavljaju bez straha za svoj život. Njihova uloga je ključna za raskrinkavanje malverzacija,“ izjavila je Šuica.

Za Marijanu Petir (EPP) slobodni i neovisni mediji temelj su demokracije i trebaju služiti kao mehanizam nadzora vlasti, a posebice se to odnosi na istraživačko novinarstvo.

“Neprihvatljivo je da u demokratskim društvima novinari gube život jer rade svoj posao ili žive u strahu za vlastiti život te nisu u mogućnosti raditi svoj posao,” rekla je Petir.

Tonino Picula (SDP/S&D) kazao je da je brutalno ubojstvo slovačkog novinara i njegove djevojke još jednom pokazalo važnost uloge novinara, kao jednog od glavnih instrumenata nadzora koruptivnih veza politike i kriminala i zaštite javnog interesa.

“Prijetnje novinarskoj profesiji treba shvaćati krajnje ozbiljno, a zločine maksimalno sankcionirati. Napadi na slobodu medija i novinare, napadi su na same temelje demokratskog društva,“ izjavio je Picula.

Uoči rasprave, preko 60 udruga civilnog  društva iz cijele Europe i svijeta potpisalo je izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost da je Kuciakov istraživački rad možda bio otkriven nakon što je podnio zahtjev za pristup informacijama. Izjavu su potpisali i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), GONG i Kuća ljudskih prava.

EP je Kuciaku i Kušnirovoj odao počast minutom šutnje na plenarnoj sjednici 28.  veljače.

U Slovačkoj, zemlji s oko 5,4 milijuna stanovnika, to ubojstvo nanovo postavlja pitanje o korupciji u društvu zbog čega je u lipnju prošle godine prosvjedovao veliki broj mladih ljudi, tražeći ostavku ministara socijaldemokratske vlade premijera Fica.

Slovačke oporbene stranke predale su u utorak prijedlog izglasavanja nepovjerenja slovačkoj vladi o kojoj bi se trebalo izjašnjavati u ponedjeljak.

http://objektivno.hr/komisija-i-europarlamentarci-za-temeljitu-istragu-o-ubojstvu-slovackog-novinara-i-njegove-zarucnice-93727

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam