• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 06 Studeni 2018

(VIDEO) vijest.rtl.hr: Svjedočili smo na koje sve načine migranti pokušavaju ući u Hrvatsku: Je li policija spremna za Schengen?

Svojedobno je hrvatski cilj bio ulazak u Schengen do kraja 2015. Sad je kraj 2018., a Hrvatska još uvijek nije ispunila ni tehničke uvjete za ulazak

 

Uređaji za detekciju otkucaja srca. Sonde za detekciju ugljičnog dioksida u plombiranim kamionima. Granični prijelaz Stara Gradiška potpuno je opremljen za svakakve pokušaje.  

Prije samo nekoliko minuta uređaj za detekciju otkucaja srca pronašao je da se u podvozju kamiona crnogorskih registarskih oznaka nalaze dva migranta. U papiru koji drže piše da su Sirijci i da su već u BiH tražili azil. No, pokušali su se domoći Europe. Policajci su bili spremni, a i prijelaz Stara Gradiška već sad je spreman i za obranu Schengenske zone. Opremljen je najmodernijom tehnologijom. 

Sadržaj se nastavlja...

    Uređaj za detekciju ionizirajućeg zračenja pokazuje nalazi li se u autu neka radioaktivna tvar koja pokušava prijeći granicu. Toliko je detaljan da se može aktivirati čak i ako je u autu osoba koja je nedavno bila na zračenju. 

    Skeniraju se dokumenti svake osobe

    Prije godinu i pol Hrvatska je pristupila Schengenskom informacijskom sustavu - ogromnoj bazi preko koje policije na godinu pronađu preko 200.000 traženih osoba, vozila i isprava. U Staroj Gradiški skenira se dokument svake osobe i ako se pokaže bilo što sumnjivo, slijedi druga linija granične kontrole.

    "Temeljitom predmetu podvrgavaju se različite isprave. Najčešće su to putne isprave, odnosno putovnice osoba koje prelaze granicu. Mogu biti prometne dozvole, vozačke dozvole, osobne iskaznice i slično.
     
    Također, pregledu možemo podvrgnuti i prtljagu osobe koja prelazi granicu, a to ćemo napraviti pomoću uređaja za detekciju eksploziva i droge, također za predmet isprava koristit ćemo stereomikroskop, koristi ćemo različita povećala", kazala je Terezija Mariić iz službe za granicu PU Brodsko-posavske.

    Nisu svi granični prijelazi spremni za Schengen

    Ali nisu svi granični prijelazi u zemlji spremni za Schengen. Primjerice - na 130 kilometara udaljenom Dvoru moderan prijelaz tek se gradi. Hrvatska mora do kraja modernizirati i zračne i pomorske luke, kao i željezničke postaje. No i kad se ispune oni opipljivi uvjeti, na scenu stupa politika. Rumunjska i Bugarska su recimo, Uniji pristupile još 2007. godine. Odavno su ispunile sve tehničke kriterije, ali zbog visoke korupcije, Unija ih ne prima u Schengensku zonu jer im, jednostavno rečeno - ne vjeruje. 

    "Međutim, kad je Hrvatska u pitanju ćemo mi, kao što je najavio naš premijer i ministar, do kraja godine ispuniti tehničke kriterije i onda nastupa period europskog vijeća koje treba odlučiti o statusu Hrvatske u Schengenu. Ja vjerujem da je pozitivno ozračje", kazala je Dubravka Šuica (HDZ), zastupnica u Europskom parlamentu.

    Hrvatska je zasad izvan Schengenske zone i putnici moraju proći detaljne provjere kad prelaze preko mađarske ili slovenske granice. Kad naša zemlja pristupi Schengenu, mi smo ti koji ćemo tvrđom granicom čuvati Europu. Naša kopnena granica sa zemljama izvan Unije duga je 1300 kilometara, a osobito je problematična ona s Bosnom i Hercegovinom, koja je dulja od 1000 kilometara. 

    'Predlažem da počnemo raditi na fortifikacijskim preprekama'

    Mnogi migranti koji su je prešli bez dokumenata, pokazuju kako se ona teško brani, čak i sa 6 tisuća policajaca. Pa iz MOST-a, i to od Sirijca koji je prije 3 godine pomagao izbjeglicama, stiže prijedlog da se na granicu dovede vojska i prepreke. 

    "Kao Hrvat porijeklom iz Sirije predlažem da odmah počnemo raditi na fortifikacijskim preprekama i to prvo od juga zemlje prema istoku. Druga poruka svi migranti imaju veliki respekt prema vojsci, sama pojava da vojska stoji uz policiju, to će biti snažna poruka", kazao je Nizar Shoukry, član Glavnog odbora Mosta.

    Bivši prvi policajac u državi smatra da ulazak u Schengen mora biti vanjskopolitički cilj broj 1 i da moramo učiniti sve da se to dogodi 2020. "Jedan koncentrirani napor može rezultirati time, ali da se krene odmah. Uđemo li u novu godinu bez te odlučnosti i takvog pristupa problemu, onda ću se pridružiti onima koji misle da je to nerealno", kazao je Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova.

    Poanta Unije je u tome da ljudi i roba, ali i usluge i kapital unutar nje mogu slobodno i gotovo nesmetano cirkulirati bez rigoroznih kontrola. Sve dok smo izvan Schengena, ono najbolje od Europske Unije ni nakon pet godina još nismo ni okusili.

    https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3283253/svjedocili-smo-na-koje-sve-nacine-migranti-pokusavaju-uci-u-hrvatsku-je-li-policija-spremna-za-schengen/

    Moja EUropska putovnica

    moja-europska-putovnica-ds

    Moje konferencije

    moje-konferencije-dubravka-suica

    Novosti

    VIDEO

     (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

     video-5

     

    (VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
    u-svom-filmu
     
    (VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
     

    Tweets

    Newsletter

    Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

    Prihvaćam