• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Srijeda, 09 Siječanj 2019

Globus- Intervju: Dubravka Šuica: 'Želim i dalje ostati u Bruxellesu, ali odlučit će vrh HDZ-a'

 

U uredima naših EPP/HDZ zastupnika u proteklih 5 godina šansu je dobilo više od 500 mladih stažista i asistenata, a Parlament u Bruxellesu i Strasbourgu posjetilo je više od 3000 hrvatskih građana

Eurozastupnicu Dubravku Šuicu sve se češće spominje kao najvjerojatniju novu hrvatsku povjerenicu u Europskoj uniji nakon svibanjskih izbora. Naravno, preduvjet je da HDZ uvjerljivo pobijedi na tim izborima, a kako sada stoje stvari, to se lako može i dogoditi. Sve ove godine koje je do sada provela u Bruxellesu ova dubrovačka političarka bivša gradonačelnica tog grada, po struci profesorica engleskog i njemačkog, bila je među najaktivnijim hrvatskim zastupnicima. U trenutku kada su Andrej Plenković i Ivo Davor Stier iz bruxelleske perspektive počeli s rušenjem Tomislava Karamarka pružila im je svesrdnu i otvorenu podršku, a kad je riječ o sadašnjem premijeru i šefu HDZ-a, tako je ostalo do današnjeg dana.

Prije svega kakve su vaše ambicije, nastavak rada u Europskom parlamentu ili povratak u Zagreb?

– Ambicija za nastavak rada i djelovanja imam, ali odluku o mome daljnjem angažmanu donijet će stranačka tijela, a sve sukladno dosadašnjim aktivnostima. Volim ovaj posao i spremna sam nastaviti djelovati za dobrobit hrvatskih građana. Važno je da se hrvatski interesi ostvaruju, i za to sam apsolutno motivirana. No o svemu, kao što sam rekla, odlučit će stranačka tijela.

 

Što očekujete, kada je riječ o HDZ-u na sljedećim europskim izborima?

– Sigurna sam da će HDZ pobijediti na sljedećim europskim izborima, politika koju vodi premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čvrsta je proeuropska politika desnog centra koja jedina može ponuditi rješenja na sve izazove s kojima se Unija, a samim time i Hrvatska, suočavaju. Iz aktualne političke i društvene situacije jasno je da u Hrvatskoj ne postoji dovoljno snažna alternativa, što predstavlja i dokaz pozitivnog i odgovornog djelovanja naše stranke.

Kad rezimirate rad hrvatskih europarlamentaraca u ovom mandatu, jeste li zadovoljni, prije svega kad je riječ o onima iz redova HDZ-a?

– U uredima naših EPP/HDZ zastupnika, u proteklih pet godina šansu je dobilo više od 500 mladih stažista i asistenata, a Parlament u Bruxellesu i Strasbourgu posjetilo je više od tri tisuće hrvatskih građana. Protekla godina bila je jedna od najaktivnijih godina za nas zastupnike u Europskom parlamentu nakon hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. U njoj smo obilježili petu obljetnicu tog značajnog događaja koji je za Hrvatsku označio prekretnicu u njezinoj povijesti i snažan zalog za budućnost. Svojim angažmanom u protekloj godini nastojala sam potaknuti hrvatske građane na aktivno sudjelovanje u nastavku izgradnje Europske unije, ali i približiti im sve izravne prednosti koje ostvaruju članstvom kao europski građani. EU bez roaminga već je stara vijest, a od početka prosinca, zahvaljujući uredbi koja zabranjuje geoblokiranje, odnosno preusmjeravanje na internetske stranice na temelju države iz koje korisnik dolazi, hrvatskim su građanima osigurana jednaka prava i jednaki uvjeti kao i drugim građanima EU prilikom kupovine preko interneta, što je izuzetno bitno ako uzmemo u obzir da je u 2017. godini čak 57 posto hrvatskih građana kupilo nešto preko interneta, a očekuje se da će taj trend strelovito rasti. Nemojmo zaboraviti ERASMUS+ program koji je iskoristilo više od 9 milijuna mladih za stjecanje obrazovanja i iskustva u drugim zemljama te Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja štiti autorsko pravo osoba koje uploadaju svoja djela na internet.

Za budućnost i razvoj Europske unije važna je jednakost na svim razinama. Zajedno s kolegama iz novih država članica intenzivno sam radila na ukidanju razlika u kvaliteti istih proizvoda na istočnom i zapadnom tržištu Europske unije te je taj naš rad doživio stanoviti pomak. U 2019. godini možemo očekivati dodatne aktivnosti kojima ćemo hrvatskim građanima osigurati ravnopravan položaj s drugim Europljanima na jedinstvenom tržištu.

Percepcija je da je biti zastupnik u EP lak i lagodan posao. Je li to baš tako?

– Ne bih se složila s time. Uzimajući u obzir činjenicu da je Europski parlament jedino izravno birano tijelo EU i jedna od najvećih demokratskih skupština na svijetu, to podrazumijeva i složenost rada i djelovanja. Nije to posao samo u Bruxellesu i Strasbourgu! Rad u EP-u iziskuje i stalan kontakt s građanima te rad u Hrvatskoj na terenu, ali isto tako i putovanja, praćenje stanja i razmjenu stajališta s državama s kojima EU preko vanjskopolitičkog odbora održava odnose. U svojstvu potpredsjednice vanjskopolitičkog odbora obvezna sam pratiti situaciju i održavati odnose s part­nerskim državama poput SAD-a, Japana i slično, a 2017. smo s Kanadom potpisali sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum – CETA.

Radno vrijeme u Parlamentu ne postoji, a plenarne sjednice održavaju se i do ponoći. No, da bi bilo koje izvješće i legislativni dokument došao do plenarne sjednice, potrebni su mjeseci rada zastup­nika, zajedno sa savjetnicima i asistentima, kroz 20 odbora. Posebice moram napomenuti kako je ta složenost izražena za malu državu članicu kao što je Hrvatska, jer samo 11 zastupnika ne može djelovati u svih 20 odbora, tako da kad dođu na dnevni red teme od hrvatskog interesa, potrebno je puno lobirati i raditi na tome da se i naš glas čuje. Organiziram i jako puno vanjskih aktivnosti; nakon uspješno održanih konferencija “Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?” koje sam organizirala u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Zadru, na nedavnoj konferenciji u Zagrebu kao glavni govornik sudjelovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković. Cilj svih “Fight&Win” konferencija jest podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka, poticanje razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije, utvrđivanje zajedničkih smjernica i osiguranje dostojanstvenog života svim pobjednicima nad rakom. Zbog angažmana u borbi protiv raka, i Europska i Hrvatska liga protiv raka nominirale su me za EU zastupnicu godine.

Posao u Europskom parlamentu nije lagodan, nego iziskuje puno truda, koncentracije i volje… No, naravno, kad to radite za dobrobit hrvatskih građana, onda to ne može predstavljati problem.

Koje su najznačajnije odluke Parlamenta u ovom mandatu po vašem mišljenju?

– Najvažnija odluka tek nas očekuje. Smatram da ćemo do kraja ovog saziva Parlamenta usvojiti novi Višegodišnji financijski okvir, u kojemu je stavljen naglasak na borbu protiv terorizma, sigurnost i obranu, a nama iz Hrvatske najvažnije je da se ne smanje sredstva kohezijske politike.

Kao što sam već rekla, zakonodavni dio našeg rada uistinu je opsežan, tako da je puno dobrih direktiva i uredaba proiza­šlo u posljednjih nekoliko godina. U posljednje vrijeme za Parlament je od iznimne važnosti bila Rezolucija o sastavu Europskog parlamenta nakon Brexita, kojim je Parlament snažno pokazao kako Brexit neće uspjeti naštetiti ovom Domu, ali velika je vijest da Hrvatska dobiva jednog zastupnika više. Također, u ovom mandatu uspjeli smo nametnuti pitanje razlike kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europe, čime ćemo osigurati proizvode bolje kvalitete našim građanima. Ne smijemo zaboraviti ukidanje roaminga koje je olakšalo živote milijunima građana, a od početka prosinca, zahvaljujući uredbi koja zabranjuje geoblokiranje, hrvatskim su građanima osigurana jednaka prava i jednaki uvjeti kao i drugim građanima EU prilikom kupovine preko interneta.

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/dubravka-suica-hrvatska-zastupnica-u-europskom-parlamentu-zelim-i-dalje-ostati-u-bruxellesu-ali-odlucit-ce-vrh-hdz-a/8258012/

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam