• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

15 Rujan 2013

Dubravka Šuica: Ravno - Strasbourg - Veliko Trgovišće

Potpredsjednica HDZ-a i članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica uistinu je imala sadržajan tjedan.

U skladu s činjenicom da je položaj Hrvata u BiH jedan od prioriteta u radu ne samo naših zastupnika u EP-u, nego i cijele stranke, u subotu 7. rujna pohodila je Ravno, hrvatsko mjesto u istočnoj Hercegovini, u dubrovačkom zaleđu, kako bi odala počast prvoj žrtvi rata u BiH. Tog je dana, naime, otkriven spomenik Nikoli Brajiću, prvom tajniku HDZ-a nekadašnje općine Trebinje. Srbi su ga zarobili dok je kao vozač hitne pomoći spašavao ranjene civile. I, unatoč svim međunarodnim konvencijama, mučki ga ubili.

Zaštita malostonskog zaljeva i hrvatskog jezika

Nedjelja - pripreme, proučavanje radnih materijala; ponedjeljak - putovanje u Strasbourg, na drugi kraj Starog kontinenta. Već u utorak, 10. rujna, Šuica je sudjelovala je u dvjema raspravama na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Na prvoj, o Strategiji ribarstva Jadranskog i Jonskog mora, istaknula je važnost integriranog upravljanja morskim prostorom na principima održivog razvoja. Konkretno, navela je primjer malostonskog zaljeva koji je, premda zaštićeni rezervat prirode, izložen raznim oblicima zagađenja jer svaka jadranska država tretira maritimni teritorij po vlastitim, međusobno neusklađenim zakonima i propisima. No taj se problem ne tiče samo ekologije, nego i ravnopravnoga tržišnog natjecanja malostonskih školjkara u odnosu na uzgajivače iz susjednih zemalja. Rješenje je samo jedno, predlaže Šuica: - Sve jadranske države, RH, BiH, Slovenija, Italija i Albanija, morale bi imati ista pravila igre, morale bi uskladiti zakone o upravljanju morskim prostorom.

Na drugoj raspravi tog dana, o ekonomičnosti prevođenja rasprava u EP-u, opet o ravnopravnosti: Šuica je naglasila da se uštede, premda dobrodošle, ne bi smjele lomiti preko prava svih zemalja članica na uporabu svog jezika: - Mi koji smo tek postali članovi EU želimo u raspravama koristiti naš hrvatski jezik.

Solidarnost: iste mogućnosti i za građane RH

I u srijedu je naša eurozastupnica nastavila istim tempom. Kao predsjednica HDZ-ove delegacije u Europskoj pučkoj stranci (EPP), dobila je pravo - u probranom društvu 15-tak članova EP-a - da se uključi u raspravu nakon govora o stanju Unije koji je održao predsjednik EK Jose Manuel Barroso. Konzekventno braneći interese RH unutar njene europske obitelji, iznova se dotakla teme ravnopravnosti: - Mi trebamo jaku Europu, s više jedinstva, solidarnosti i odgovornosti. (…) Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. EU je omogućila da oni koji su bili neprijatelji sada sjede za istim stolom. Stoga pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug.

Uz znakovitu opasku za kraj, aluziju na pogubno inaćenje premijera Milanovića: - Pozdravljam napore koje smo zajedno poduzimali u pristupanju, i koja nastavljate danas kako bismo svi u klubu poštivali ista pravila!

Nužnost izgradnje Pelješkog mosta

Istog dana se Šuica - zajedno s Ružom Tomašić, drugom članicom EP-a iz Dubrovačko-neretvanske županije - u Strasbourgu susrela s europskim povjerenikom za regionalni razvoj Johannesom Hahnom.

Cilj: uvjeriti ga u nužnost izgradnje Pelješkog mosta. Podsjetimo, 22. rujna trebala bi biti dovršena studija predizvodljivosti (koju za EK izrađuju francuski konzultanti) s odgovorom na krucijalno pitanje - koji je optimalni način povezivanja hrvatskog juga. Šuica: - Planirale smo taj sastanak kao još jedno dodatno lobiranje prije izlaska konačnih rezultata studije. Naglasile smo povjereniku Hahnu da je Dubrovnik s okolicom jedini odvojeni teritorij EU.

Rekle smo mu da u lokalnoj zajednici vlada konsenzus oko potrebe izgradnje mosta, da su i Vlada i oporba za, da više nema nikoga u Hrvatskoj tko se protivi mostu. Izložile smo mu i niz dodatnih argumenata, primjerice o opadanju broja stanovništva te o razvoju otoka Korčule i Mljeta. Na „višestranačkom sastanku“ koji je inicirala Dubravka Šuica - jer su nacionalni interesi iznad onih partikularnih - trebao je sudjelovati i SDP-ovac Oleg Valjalo, treći eurozastupnik s dubrovačkog područja. No premda je tema od tolike važnosti za DNŽ i cijelu Hrvatsku, i premda je bio potvrdio svoj dolazak, on se nije pojavio pred povjerenikom Hahnom. Ispričao se zbog drugih obveza.

Priprema za mini-klauzuru

Ravno, Strasbourg, a u ponedjeljak - Veliko Trgovišće. U ponedjeljak, 16. rujna članica Europskog parlamenta se priprema za predavanje o aktualno-političkoj situaciji koje će održati na stranačkoj mini-klauzuri u Spomen-školi dr. Franje Tuđmana.

Zbilja, vrlo sadržajan, ispunjen tjedan.

Više informacija

  • Izvor: hdz.hr
  • Foto: europarl.europa.eu

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam