• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

21 Ožujak 2014

Dubravka Šuica sudjelovala na okruglom stolu ˝Zastupanje interesa hrvatskih građana u postupku donošenja odluka na europskoj razini˝

U petak, 21. ožujka 2014. članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica sudjelovala je na okruglom stolu ˝Zastupanje interesa hrvatskih građana u postupku donošenja odluka na europskoj razini˝.

Okrugli stol otvorio je predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, a uvodno su se obratili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, i predsjednik odbora za Ustavna pitanja Peđa Grbin. Uslijedila su obraćanja zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Tonina Picule i Nikole Vuljanića.

 

Dubravka Šuica uvodno se obratila sudionicima rekavši:

Ovlasti Europskog parlamenta su proračun i zakonodavstvo, međunarodni ugovori, parlamentarni nadzor i na kraju, a možda najbitnije, donošenje europskog proračuna. To je jedna od najvažnijih zadaća Europskog parlamenta. Imali smo sreću i zadovoljstvo, u našem kratkom mandatu, sad će biti osam mjeseci, da smo donijeli sedmogodišnji, višegodišnji proračun Europske unije.

Dok smo obilazili Hrvatsku, mnogi naši građani su me pitali djelujemo li zajedno kao hrvatska delegacija. Moram reći da tako ne funkcionira Europski parlament, mi bi smo željeli i pokušavamo djelovati zajedno kada su u pitanju teme od interesa za Republiku Hrvatsku, te se pokušavamo dogovoriti. Međutim, mi to nemamo institucionalizirano budući da dvanaest članova hrvatske delegacije djeluju unutar svoje političke obitelji i uglavnom slijedimo liniju naše političke obitelji. Kolega zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula spomenuo je kako u Europskoj uniji jačaju socijaldemokrati. Ne bi se složila, raste euroskepticizam.

Europska pučka stranka kao utemeljitelj i kao nositelj ideje Europske unije bori se protiv euroskepticima i želimo zadržati vrijednosti na kojima je Europska unija osnovana a to je mir, stabilnost, solidarnost, održivost i da to i dalje funkcionira.

 

Šuica je kasnije u raspravi i diskusiji odgovarala na pitanja. Evo neka od njih.

- Da li uvijek morate glasati u skladu s stavovima političke grupacije kojoj pripadate i postoje li kakve sankcije?

Bilo je već nekoliko prilika, pričam ovdje konkretno za nas hrvatske zastupnike koji smo dio Europske pučke stranke, kada smo mi glasovali drugačije od trenutnih stavova Europske pučke stranke. Nema nikakvih posljedica. Dapače, kada se radi o pitanjima Republike Hrvatske, naravno da ćemo glasovati onako kako je to najbolje za građane i građanke Republike Hrvatske. Korektno je i bitno da se to političkoj grupaciji kojoj pripadate najavi unaprijed. Ima situacija kada možemo glasovati suprotno. Zanimljivo je i izrazito demokratski.

- U nekim zemljama Europske unije već su krenula sučeljavanja i izborna kampanja, primjer Njemačka, smatrate li da su naši građani toliko pametniji da im treba puno manje vremena da se informiranju nego u ostalim Europskim državama?

Sada je pravo vrijeme za početak kampanje, inače, dogodit će se to da u moru informacija u kratkom vremenu građani neće moći razaznati prave kandidate i prave programe. Zaista je mala izlaznost na europskim izborima, 20 posto kolika je bila izlaznost u Hrvatskoj čini nas gotovo nelegitimno izabranim kandidatima. To je zaista mali postotak. Europski parlament svjestan je tog problema i zato je odlučio krenuti u kampanju puno prije, i to pod geslom djeluj, biraj utječi. U nekim zemljama održavaju se lokalni i europski izbori zajedno što utječe na bolju izlaznost.

- Da li znači da se neprijateljstvo SDP-a i HDZ-a stavlja u Europski parlament? Nije mjesto za takvo što u Europskom parlamentu.

Riječ neprijateljstvo nije prava riječ za takvo što, prije konkurencija ili rivalstvo, a možda me niste dobro razumjeli kada sam govorila o političkoj obitelji unutar europske unije, mi smo u Europskoj pučkoj stranci, trenutno najjača grupacija u Parlamentu.

 

S obzirom na to da Europski parlament i nacionalni parlamenti imaju ključnu ulogu u približavanju građana Europi i Europe građanima, Hrvatski sabor ovim okruglim stolom želio je pojasniti mehanizme odlučivanja i uloge Europskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora u demokratskoj legitimizaciji odluka na europskoj razini. Skup se održavao u okviru priprema za izbore za Europski parlament u svibnju 2014. godine. Osim zastupnika u Europskome parlamentu i saborskih zastupnika na okruglom stolu, među ostalima, prisustvovali su studenti poslijediplomskog studija Vanjska politika i diplomacija Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i maturanti srednjih škola.  

Više informacija

  • Foto: wikipedia

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam