• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

26 Ožujak 2014

Šuica - najaktivniji hrvatski glas u Europi

HDZ-ovci su najaktivniji hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, što službena statistika nepobitno potvrđuje. Čak 360 različitih aktivnosti, matematički rečeno, više od jedne na dan u mandatu imala je Dubravka Šuica. Premda je najaktivnija hrvatska zastupnica u EP-u, Šuica kaže da impresivna statistika nije sve, nego da je puno zadovoljnija odjekom koje su neke teme imale u hrvatskoj javnosti.

Dobro iskorištena godina

- Građani su nam dali povjerenje i morali smo to povjerenje opravdati u manje od godinu dana, nadam se da smo to uspjeli - kaže Dubravka Šuica. Činjenica da su se naši zastupnici morali nametnuti i dokazati u nepunih godinu dana, dok su svi drugi imali pet godina, koliko i traje mandat zastupnika u EP-u. Dodatna otežana okolnost što je riječ o prvom sazivu EP-a s hrvatskim predstavnicima, stoga su bili pod povećalom kako kolega iz Europe, tako i sveukupne hrvatske javnosti. Međutim, to nije spriječilo naših pet europarlamentaraca da po aktivnosti budu u rangu većine zastupnika s punim mandatom.

Mladi - ugrožena kategorija

Zadaće zastupnika u EP-u su različite: od sudjelovanja u radu odbora, izaslanstava, kreiranju rezolucija, deklaracija, izvješća, konferencija, izložbi, predavanja do izravne komunikacije s Komisijom i dijaloga s građanima. Zastupnica Šuica posebno se založila za mlade, koji su danas u Hrvatskoj ugrožena kategorija – svaki drugi je nezaposlen! Aktualna ih vlada zanemaruje, nema nikakve aktivne politike za njih, pa ne čudi da je više od 30 000 ljudi napustilo Hrvatsku u mandatu Kukuriku koalicije. Stoga je Šuica organizirala konferenciju o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj na kojoj su sudjelovali vodeći stručnjaci Unije za kreiranje politika zapošljavanja mladih.

“Pelješka” pljuska Vladi iz EK

Dubravka Šuica se intenzivno zalaže i za prometno povezivanje Hrvatske, s posebnim naglaskom na povezivanje Dubrovnika izgradnjom Pelješkog mosta. I dok su se vladajući gubili u idejama teritorijalnog povezivanja juga Hrvatske, od tunela ispod Neuma i brze ceste do žicom ograđenog koridora i trajektnih linija, Europska je komisija potvrdila ono za što HDZ zalaže - Pelješki most kao najbolje rješenje. Šuica se posvetila i pitanju Jadransko–jonskog koridora pri čemu je inicirala sastanak s povjerenikom Hahnom i članovima Europske komisije na tu temu.

Uz to što je u Hrvatskoj po prvi put organizirala natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika, aktivno se zauzela i za očuvanje biološke raznolikosti Malostonskog zaljeva, afirmaciju hrvatskog jezika u tijelima Unije, za osnivanje TV kanala na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, te financijsku pomoć stanovnicima poplavljenih područja u Hrvatskoj. Naime, dok hrvatska Vlada kupuje nove luksuzne automobile, reže se na potporama za rješavanje problema otpadnih, slivnih voda.

Svestranost u temama

Također se založila da se potrošačima u Hrvatskoj osiguraju proizvodi iste kvalitete kao i u ostalim članicama EU, a dobila je i pozitivan odgovor Komisije kako riješiti problem talijanskog ometanja signala na hrvatskoj obali koji je proslijedila HAKOM-u. Poznato je da je tražila pomoć putem Komisije da Srbija dostavi podatke o 1665 osoba nestalih u Domovinskom ratu, a isto tako je tražila od te institucije ubrzanje procesa povrata otuđenih kulturnih dobara.

Najaktivnija hrvatska europarlamentarka bilježi niz aktivnosti iz područja kulture, a multimedijalnim projektom o Orlandu prezentirala je u Parlamentu duboku ukorijenjenost hrvatske kulture u Europi. Tražila je od EU institucija da raspišu natječaj za Europsku prijestolnicu kulture koja će 2020. biti jedan hrvatski grad.

Protiv spinova

Iako je hrvatska javnost prepoznala Dubravku Šuicu i HDZ-ove zastupnike u EP kao najučinkovitije, nedavno je dio hrvatskih medija notornom manipulacijom zlonamjerno pisao da su naši europarlamentarci digli ruku „protiv izjednačavanja plaća žene i muškarca“! Naravno, riječ je o Zuber izvješću, kukavičjem jaju u kojem su se pod krinkom ravnopravnosti spolova, pokušale podmetnuti ideološke teme: zadiranje u slobodu medija, opće pravo na pobačaj, uvođenje novih obrazovnih sadržaja o LGBT zajednici… Nakon što je većina zastupnika EP-a, zajedno s 6 zastupnika pobjedničke HDZ-ove koalicije, odbacilo takvo Izvješće, svjedočili smo ideologiziranoj medijskoj kampanji protiv naših zastupnika.

No, nema sumnje da hrvatski birači jako dobro prate i znaju što se događa u Bruxellesu i Strasbourgu pa će još jednom, 25. svibnja, dati povjerenje HDZ-ovoj koalicijskoj listi za novu izbornu pobjedu, da se hrvatski glas u Europi i dalje čuje. 

Više informacija

  • Foto: Europski parlament

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam